Tarımsal sulama otomasyonu, tarla ve arazinin en verimli şekilde sulanmasını sağlayan sisteme verilen isimdir. Otomatik sulama cihazları ile kurulan bu sistemde, tarla ve arazinin eşit miktarda ve yeteri kadar sulanması sağlanır. Tarımsal sulama otomasyonu fazla su tüketimini engeller ve üreticinin tüm sistemi uzaktan kontrol etmesine olanak tanır.
Damla Sulama
Damla sulama, gerekli suyu doğrudan bitki köklerine yönlendiren tasarıma sahip bir sulama türüdür. Suyu, bitkiye olması gerektiği kadar yönlendirir ve fazla tüketimin önüne geçer.
Damla sulama, normal sulama sistemlerine göre %50’ye kadar daha az su tüketir. Suyu direk bitkiye gönderdiği için, arazideki yabancı otların su almasını önler. Tüm arazi ve bitki çeşitlerine uygulanabilir. Uygulaması basit bir sistemdir.
Topraksız Tarım
Topraksız tarım, adı üstünde topraksız ortamda bitki yetiştirmek için kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde bitkiler ihtiyaçları olan besinleri toprak yerine özel olarak hazırlanan besin solüsyonundan karşılarlar. Bitkiler besin elementlerini kolay bir şekilde doğrudan bu solüsyondan alabilirler.
Topraksız tarım, mevsim ya da gerçekleşen doğal afetlere bağlı kalmadan hasada olanak tanır. Topraksız tarımda bitkiler, toprakta yetiştirilmelerine kıyasla daha hızlı büyürler. Toprak kaybı, toprak yorgunluğu ve yabancı ot gibi sorunlar yaşanmaz.
Topraksız tarım, sınırlı alanda yüksek verim alınmasını sağlar. Geleneksel tarıma göre daha düşük enerji tüketir ve daha az işçilik maliyeti gerektirir. Daha az sera gazı salınımı sağlar. Daha az su ve besin gerektirdiğinden genel maliyeti de düşürür.